Arzrouni forlader Det Etiske Råd
8. juli 2015
Ansættelsen som rådgiver for udenrigsministeren får Christopher Arzrouni til at trække sig fra uafhængigt råd under sundhedsministeren
af METTE SKOV HANSEN OG MORTEN MIKKELSEN Kristeligt Dagblad 08.07.2015
Når debatredaktør ved dagbladet Børsen Christopher Arzrouni nu skifter job og bliver særlig rådgiver for Kristian Jensen (V) i Udenrigsministeriet, finder han denne opgave uforenelig med at være medlem af Det Etiske Råd.
Derfor har han tænkt sig at forlade rådet, som han indtrådte i for halvandet år siden.” Jeg har gjort mig nogle overvejelser om, hvorvidt jeg kan fortsætte i Det Etiske Råd, og jeg har besluttet, at jeg vil kontakte den nye minister og sige til hende, at jeg gerne vil bede mig fritaget,” siger han med henvisning til sundheds-og ældreminister Sophie Løhde (V), som rådet sorterer under.
” I forbindelse med Det Etiske Råd har min opgave været at have holdninger. I mit nye job har jeg ingen holdninger, kun min ministers holdninger,” tilføjer Christopher Arzrouni.
I princippet er der intet til hinder for, at Arzrouni kunne være fortsat. I loven om Det Etiske Råd fra 2004 præciseres det, at man ikke kan være medlem af rådet, hvis man er valgt til Folketinget, et byråd eller et regionsråd, men der står intet om, at det skulle være et problem at være ansat under en minister. Lovens paragraf 1 slår dog fast, at det er et uafhængigt råd.
Der er tidligere set eksempler på, at medlemmer af Det Etiske Råd har trukket sig på grund af en politisk stilling.
Det gjorde den i dag konservative Naser Khader eksempelvis, da han i 2001 blev medlem af Folketinget for De Radikale, siger Erling Tiedemann, som dengang var formand for Det Etiske Råd.
” Da Naser Khader kom i Folketinget, tænkte han sig godt og grundigt om og fandt ud af, at det ikke duede. Han kunne ikke både være rådgiver for Folketinget og sidde i det, så han trak sig,” siger han og tilføjer, at der dog ikke var noget, der hindrede Christopher Arzrouni i at blive siddende i Det Etiske Råd: ” Der er formelt set intet til hinder for, at et medlem af rådet kan være ansat i et ministerium.
Det er jo en stilling som så mange andre. Spørgsmålet er, om det i sidste ende var blevet et problem for Arzrouni selv, for troværdigheden i Det Etiske Råds arbejde eller for ministeren. Men det ville komme an på, hvordan han havde opført sig.” Christopher Arzrouni er tidligere blevet kritiseret for at ytre egne synspunkter, samtidig med at han var rådgiver for en minister. I 2007 var han ansat af daværende socialminister Eva Kjer Hansen, og blandt andre Dansk Folkepartis daværede formand, Pia Kjærsgaard, udtrykte den holdning, at en sådan stilling fordrer, at man er ” anonym” over for offentligheden, ” Det virker mærkeligt at se ministres spindoktorer sidde i morgen-tv og debattere deres egne holdninger. Det virker simpelt hen for politisk,” sagde Pia Kjærsgaard dengang til avisen. dk.
Trods en lidt svær start har Christopher Arzrouni været en gevinst for Det Etiske Råd, siger dyrlæge og medlem af rådet Lene Kattrup.
” Jeg var lidt forbeholden, da han trådte ind i det råd, som han mente skulle nedlægges.
Til at begynde med kritiserede han flere medlemmer for ikke at være dygtige nok, og han havde nogle gange svært ved at acceptere andres argumenter. Men jeg synes, han er faldet ned og har fået mere respekt for rådets måde at arbejde på, og jeg vil rose hans indsats.” Mere præcist roser Lene Kattrup Christopher Arzrouni for at gå sagligt og velforberedt ind i rådets arbejde og for at have bidraget med sine liberalistiske holdninger og sit ønske om at gøre rådet mindre pænt og elitært.
“Han kan ikke lide, hvis rådet har berøringsangst med bestemte emner som for eksempel omskæring. Det skal turde tage kontroversielle og farlige emner op, og på det punkt giver jeg ham ret. Derudover kan han lide, at medlemmerne af rådet deltager i debatten, er åbne og udadvendte.”.