Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Kriminaliteten er blevet værre, Vold/ kriminalitet

2. august 2011

Per Schultz Jørgensen ( PSJ) anklager mig i avisen den 23/ 7 for at overdrive problemerne med kriminaliteten. Jeg forstår ham sådan, at han vistnok mener, at den samlede kriminalitet er faldende.

Han finder det uetisk af mig at fremmane et frygtbillede, der ikke har hold i virkeligheden.

Jeg mener, han tager fejl. Hvis hans påstand var korrekt, så ville hans anklage også gælde pressen, som jeg finder, blot beskriver virkeligheden og den barske sandhed om, at kriminaliteten udgør et kæmpeproblem for især de borgere, der bor i de dele af byerne eller på landet, som er særligt hårdt ramt. Kriminaliteten rammer skævt.

Hvis man ikke behøver at tage tog eller bus hjem og gå det sidste stykke til sin lejlighed eller sit hus, der måske ligger i et område, hvor der er problemer med vold, overfald og/ eller tyveri, men man derimod kan kører direkte i bil til sin bolig, der ligger i et pænt kvarter uden kriminalitet, og hvor man i øvrigt har tyverialarm og/ eller dørtelefon, så oplever man ofte ikke kriminaliteten som et nærværende problem.

Retvisende billede

I aviserne ser vi overskrifter som: »Har haft 15 tyverier på et halv år«, »Mand sparket brutalt ned ved gaderøveri«, »Flittig 14-årig røver dømt«, »Hjemmerøvere tævede 65-årig«, »13-årige misbrugte retarderet kvinde«, »326 sigtelser mod 14-årige på et år«, »Fængslerne er overfyldte«. »Mand stukket ned, ventede på bus«, »Volden rykker mod provinsen«, »Femte knivstikkeri på et døgn«, »Hjemmerøver stak ild på 85-årigs seng«, »Sten mod brandfolk i Mjølnerparken«, »Unge gør politiet til grin i Vollsmose«. Dette mener jeg er et retvisende billede af virkeligheden, og det afspejler, at kriminaliteten er blevet forværret herhjemme.

Jeg mener, PSJ gør den fejl, at han fokuserer på anmeldelsesstatistikken, som har udvist et mindre fald i den senere tid for indbrudstyveri og for hjemmerøveri, dog fra et alt for højt niveau, så der er stadig massive problemer. Og imens har voldskriminaliteten, især den hårde med stump vold og brug af redskaber, jo vist en fortsat stigning fra et i forvejen uacceptabelt højt niveau.

Men udover at det undrer mig, at PSJ udelader volden, så er det velkendt, at kriminalitet og vold i samfundet ikke kan beskrives ud fra anmeldelsesstatistik alene. Vi må supplere med offerundersøgelser, statistik vedrørende voldofres kontakt til skadestuer mm.

PSJ overser desuden, at vi har et stort såkaldt mørketal. Vi ved, at 33 procent af danskerne har oplevet kriminalitet indenfor det seneste år, det synes jeg er voldsomt. I 35 procent af tilfældene har de valgt ikke at anmelde. F. eks. pga.

frygt for hævnaktioner, de mener ikke, at politiet kan stille noget op (politiet er overbebyrdet, opklaringsprocenten en lav) eller de mener, at politiet ikke kommer mm. Tallene stammer fra Politiforbundets nye dokumentationsgruppe 2011.

Lene Kattrup i Frederiksborg Amts Avis 02.08.2011

 

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver