Udegående heste om vinteren
21. februar 2012
Vi får mange henvendelser lige nu om heste, der går ude på en mark uden læ og uden mulighed for at kunne lægge sig og hvile på et tørt leje.
I Danmark har vi en lovgivning, der er med til at beskytte vores heste. Hvis heste skal gå ude i vinterperioden (1. november – 31. marts) og i perioder med vinterlignende vejr i mere end 12 timer, så skal de have et læskur, der er stort nok til, at alle hestene kan være der og ligge ned samtidig. Hestene skal være beskyttet mod nedbør i dette skur, så det er ikke nok med læsider. Læskuret skal have et tæt tag og en velstrøet bund.Desuden skal hestene være ved godt huld (i god foderstand). De skal gradvist være vænnet til at være ude, så de har udviklet en tæt vinterpels, og de bør tildeles masser af hø/ wrap samt i perioder kraftfoder. Når kulden for alvor sætter ind, har de brug for endnu mere foder for at klare kulden, ellers vil de tabe sig, føle stærk sult og de vil ikke kunne holde varmen.
Der er lidt anderledes regler for islandsheste og shetlandsponyer, men de skal dog også sikres læ og ly. De behøver ikke altid et læskur eller en staldbygning -eksempelvis skov og skovbund kan gøre det ud. Men hvis der ikke er denne mulighed, så skal der også for vores islandsheste og shetlandsponyer være et læskur med et tørt og velstrøet leje af f. eks. halm. For alle andre heste er læskuret altid obligatorisk om vinteren, når dyrene går permanent ude ( over 12 timer i døgnet) og ikke tages ind om aftenen og natten.
Krav om opsyn Dagligt opsyn med dyrene er et krav og strengt nødvendigt.
Desuden daglig forsyning med supplerende foder og friskt drikkevand, og man skal huske, at vandet kan fryse. I løbet af vinteren er det nødvendigt løbende at foretage en konkret vurdering af hver enkelt hest for at sikre, at den velfærdsmæssigt fortsat kan klare sig i det kolde vejr. Ellers må den straks tages på stald.
Loven om udegående heste i vinterperioden kan give anledning til misforståelser.
Nogle tror, at islandsheste og shetlændere kan klare sig og må være ude i al slags vejr uanset tilstand i øvrigt.
Man tænker måske, at det danske vintervejr intet er i forhold til det islandske, men selv i Island har de normalt stalde, læskure og læhegn, der er sat op på en måde, så dyrene altid vil kunne søge ly for nedbør og læ, uanset hvor vinden kommer fra.
Og dyrene har meget større arealer, så de selv kan søge hen på bedre områder.
Tilsyn og rådgivning I Nyt Hesteliv tager vi gerne på tilsyn og rådgiver hesteejerne.
I de tilfælde, hvor vi erfarer, at heste eller ponyer lider nød, og hvor ejeren ikke vil ændre på forholdene, vil politiet få overdraget sagen.
Så er det politiets opgave at sørge for, at hestene kommer på stald, hvis ikke forholdene på folden straks bliver forbedret.
Endvidere kan der blive tale om en bøde med mere fra politiet. Vi må opfordre myndighederne samt hesteejerne til at tage problemerne alvorligt.
Vi henviser til gældende lovgivning på området: Lov nr. 528 om hold af heste fra 6.6.2007 især § 19, Bekendtgørelse nr. 1005 om udegående heste fra 9. 10. 2008 og Dyreværnslovens § 1, 2 og 3
af Janne Junker, Formand, Foreningen nyt Hesteliv og dyrlæge Lene Kattrup i Landbrug SYD 21.2.2012